19 Aralık 2013 Perşembe

LAZURİ ALFABE Halkın Alfabesi

Değerli Çalışma arkadaşlarım, 

İki hafta önce Lazuri Alfabe nin değiştirilme önerisi değerli Hasan Uzunhasanoğlu arkadaşımız üzerinden bana ulaştı. Bir süredir böyle bir çalışmanın olduğunu duyuyordum. Her nedense tüm Laz Kurumlarında ve Aktivist çevrelereninde Lazuri Alfabe nin yenilenmesi üzerine konuşulmuş bir fikir birliğine varılmiş ve son olarak LAZEBURA Derneğine ve kişi olarak bana ulaşmiştır.

Alfabe değişikliğini çalışanın kim olduğunu ise ancak sorduğumda İrfan dan öğrenebildim. Değerli arkadaşımız İrfan Aleksiva bu çalışmayı yapıp Laz çevrelerinde kabul görmesi için bir süre sohbetler yürütmüş. Bundan bir hafta önce gerek Hasan arkadaş ile gereksede İrfan arkadaş ile internet üzerinden sohbet etme imkanum oldu. Oysa bir kaç hafta önce bu arkadaşlar ile yüzyüze görüşme imkanım vardı. 

Biz Laz Aktivistlerinin bir araya gelememe sorunumuzdan dolayı, bu arkadaşlarımiz konuyu telefon ve internet sohbetleri ile sonuçlandırmak istıyorlar. İrfan a internet üzerinden görüşmemizde önerisini ve gerekçelerini yazılı hale getirmesini önerdim, Henüz yazılı bir açıklama bana ulaşmadı. Bunlar, Alfabe değişim önerisinin bana ve üyesi bulunduğum LAZEBURA Derneğine yansıması sürecine dair aktaracaklarım.

Metod Olarak: 

Alfabe nin sadeleştirilmesi düşüncesi her dilde her kültürde vardır. Köklü bir yazı dili olan Almanca da bile. Ancak bizde bu konu sanki bir tabu gibi durmakta ve sadeleştirme düşüncesi olanlar bile ancak masa başı sohbetlerinde düşüncelerini paylaşabilmişlerdir. Düzgün bir metod, konuyu çalışan arkadaşın da imzası ile önce içe dönük yazılı bir tartışma açılması ve uzmanların, Laz Kurum ve Aktivistlerin de katılımı ile bir Konferans toplanması. Konunun yüzyüze tartışarak sonuçlandırılması.

 Önerilen Alfabe Üzerine: 

Önerilen Alfabede temel düşünce mevcut Türkçe Klavye ile yazabileceğimiz bir Alfabe çalışmaktır. Bu internet üzerinden yazılımı kolaylaştıracak, basın yayında teknik bir kolaylık sağlayacaktır. Tabii sadece Türkçe klavye kullananlar hesaba katılmıştır. Türkçe dışındaki dillerde yazanlar için teknik sorun aynı kalacaktır. Bu bakımdan Lazca daki bir çok sesin iki harf ile yazılması önerilmiştir. Lazca daki k’ sesinin Q ile yazılmasının gerekçesi dilimizde bu sesin fazla kullanılması ve iki harf ile yazılımdan kaçınmak içindir. Bu gerekçe bilimsel değidir. 

Bir çok sesin iki harf ile yazılması ile kelimeler gerksizce uzayacaktır. Lazca öntakı ve eklerden oluşan fiil yapısı düşünülürse yazı dili zorlaşacaktır. Bu durum ise Lazcanın yaşatılmasında kolaylaştırıcı değil zorlaştırıcı bir unsur olacaktır. Lazca seslerin tam ifadesi Latin Alfabesinde ancak çok sayıda iki harf kullanmakla mümkün bu da Alfabeyi ilk okuldan sonra okula gitmemiş halkın öğrenmesinde ciddi sorun olacaktır. 

 Mevcut Alfabenin Önemi:  Belki kimi arkadaşlar tarafından tam anlaşılmadı ancak mevcut alfabenin önemi burda yatmaktadır. Lazca daki her ses bir harf ile yani bir tek sembol ile ifade edilmektedir ve bu Halkın yazı dilini öğrenmesinde son derece önemlidir. 1984 den beri devamlı Lazca okuma ve yazma öğreten bir eğitimci olarak bunun nekadar önemli olduğunu pratikde yaşadım. 

 Alfabe değişimini öneren arkadaşların yaşadığı teknik sorunları yazan bir kişi olarak en çok yaşayanlardanım. Teknik destek almadan kitaplarımı basıma hazırlamam mümkün değil. Ancak şu soruyu sormak gerekiyor: Neden biz henüz yazı dili yeni gelişen bir halkın kültür emekçileri Alfabe değişimini gündeme alıyoruz da, Japonlar, Ruslar, Yunanlılar, Gürcüler, Ermeniler teknik sorunlardan doılayı böyle bir şeyi akıllarına bile getirmiyorlar. Sanırım bu konuda bizim Halk olarak kendi değerlerimize sahip çıkmada kararlı olmaktan uzak olduğumuzun göstergesi. Henüz Halk olma bilinci yerleşik değil açıkcası. 

 Önerim :

Bana ulaşan bilgiye göre tüm Laz Aktivistleri ve Laz Kurumları önerilen Alfabeyi onaylıyor bir tek LAZEBURA bu konuda onay vermedi. Bu durumda bizim açımızdan çoğunluğa uyma mecburiyeti doğuyor. Ancak böylesi hayati öneme sahip bir konunun düzgün bir yöntem ile sonuçlanması gerekmektedir. 

Öneriyi getiren arkadaşımız İrfan Aleksiva yazılı olarak önerisini tartışmaya sunmalıdır. İçe dönük olarak Laz Kurumları ve Aktivistleri tartışmaya yazılı olarak girmelidir. Dilbilimcilerin de katılımcı olduğu Bir Uzman Konferansında konu detayları ile tartışılmalıdır. Ve ancak herkes için bağlayıcı olacak bir LAZ DİLİ KONFERANSI nda konu sonuçlanmalı azınlık çoğunluk kararına uymalıdır.Aksi takdirde bir kargaşa çıkar ve bütünlüklü bir Kültür Hareketi Tablosu parçalanır. 

Özellikle okullarda Lazcanın ders olabildiği bu dönem bilimsel olmayan bir alfabe ile yola devam etmede ciddi sorun görüyorum. Otuz yıla yakın bir süreçde teknik olarak çok daha yoksul olduğumuz dönemlerde bile özenle koruduğumuz LAZURİ ALAFE ile bir yazı dili geleneği oluştu, her on yada yirmi yılda bir Alfabe değiştirme lüksumuz yoktur. Ben kişi olarak önerilen alfabeyi onaylamıyorum. Bu yazılı gerekçelendirmeyi derneğim LAZEBURA Birliğine ve öneriyi getiren arkadaşlara gönderdim.

Konu üzerine tartışmalar Laz Aktivistleri arasında devem ediyor.
Düşünce ve önerilerinizi beklerim..

 Selma Koçiva 24 ekim 2013, Dortmund

8 yorum:

  1. Alfabe sorununu teknik olarak belki de en çok yaşayanlardan biri olarak, aynı fikirde olduğumu belirtmek isterim.
    Yavuz Yazıcı - webmaster Lazuri.Com

    YanıtlaSil
  2. Selmaa Kociva
    Bu ayın yazısını ihmal ettiğim Blog sayfamda paylaştım, yorumlarınızı beklerim
    2 saat önce · Beğen

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    "tüm Laz Aktivistleri ve Laz Kurumları önerilen Alfabeyi onaylıyor " bu büyük bir yalandır.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Rica ederim
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Bana verilen bilgi budur Ramazan, yanlış bir genellenme yapmış olabiirim
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    Size yazılmış bir söz değildir siz yanlış anlamayın. Bu konuda Laz aktivistlerine haber verilmediği gibi facebookta dolaştırılan Laz alfabe değişikliği konusunda da Laz aktivistler kesinlikle önerileri onaylamıyorlar. Bir çoğu da sizin gibi aynı fikirdeler.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Bu yazıyı paylaşmakta ki amacım artık bu Alfabe tartışmasının düzgün yürütülmesi ve oldu bitti ile karşılaşmak istemediğimdendir.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    Yazının tamamını okudum. İçerikte bana göre çok değerli tespitler var. Laz alfabesi böyle gizli kapaklı değiştirilmez.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Katkın için çok teşekkür ederim. Gerçekten bu konu çok hassas. Yılların birikimi ve inatla katediğimiz mesafe teknik zorluklara heba edilemez. Sizler ile 1980 li yıllarda İBM in dizgi makinelerinde özel düzelteme yaptırarak Lazca yazmayı inatla sürdürdüğümüzü anktarmak isterim.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Böyle bir Dizgi makinsi LAZEBURA Derneğinin arşivindedir.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    YanıtlaSil

  3. Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi Bu konu ile ilgili Osman hocanın makalesi
    http://lazca.org/.../282-alfabe-meselesi-pragmatik...

    Alfabe meselesi pragmatik yaklaşımla ele alınmaz
    lazca.org
    LAZCA ALFABE MELESESİ: PRATİK YAKLAŞIMOsman PİZMA Son gnlerde sosyal medya ortam...Devamını Gör
    yaklaşık bir saat önce · Beğenmekten Vazgeç · 1 · Önizlemeyi Kaldır

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    Bu da kamil beyin konu hakkındaki makalesi:
    http://lazca.org/.../286-alfabe-tartismamiz-suruyor-kmil...

    Alfabe Tartışmamız Sürüyor Kâmil Aksoylu:
    Sorun Sadece Şapkada Değil!
    lazca.org
    Son zamanlarda sosyal paylaşım sitelerinde Laz alfabesinin yaygın kullanılması i...Devamını Gör
    yaklaşık bir saat önce · Beğenmekten Vazgeç · 1 · Önizlemeyi Kaldır

    Selma Kociva
    Laz Kültür Hareketi belli bir olgunluk sürecini yaşıyor. Demokratik işlerliği hayata geçirebilecek bir yapıdayız. Benim kişi olarak çoğunluğa uymada bir sorunum yoktur. Lazca yazmak için Japon yazısınıda öğrenirim Arapçayıda ,
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Ancak yıllar önce Yazı Dili için yola çıkarken hedefimiz Halkın Çoğunun kullanabileceği bir Alfabe çalışmaktı. Ve bu sanırım başarıya ulaştı. LAZURİ ALFABE Halkın Alfabesidir.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    YanıtlaSil

  4. Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    Bu da Kojima'nın tartışma hakkında makalesi:http://lazca.org/lazca/284-gichi-goisi-kojma.html...

    Gôichi KOJİMA LAZ ALFABESİNİ DEĞERLENDİRDİ
    lazca.org
    Lazca szlk, Lazca gramer, Laz halk şarkıları başta olmak zere Trkiye'de Lazların...Devamını Gör
    yaklaşık bir saat önce · Beğen · Önizlemeyi Kaldır

    Selma Kociva
    Tüm bu tartışmaları lazca.org dan izliyorum
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    Bunların bir çoğu bu değişiklikten bihaber. Kimse fikirlerini almadı. okuduysan önerileri doğru bulmuyorlar. şimdi taktir senin "tüm Laz aktivistleri onaylıyor"mu.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Paylaştığım Yazı Ekim sonu kaleme alınmıştı, yapılan tartışmalar üzerine bir değerlendirme eklemeden yayınladım önce.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Peki Ramazan, 2 ay önce bana verilen bilgi bu idi.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    Laz alfabesi geriye götürülür bu önerilerle. Ben asla o ikiz harfleri kullanmam.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    thuthukhşi, phaphu, phaphuli, khakhala, phiphila modern alfabe bu mu?
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    YanıtlaSil

  5. Selma Kociva
    Bu konuda yürütülen tartışmaları bütünlüklü ele alıp bir değerlendirme yapmak gerekir, yazılı olarak, şeffaf olarak, ancak önce Kurum ve Çevrelerde içe dönük tartışmak gerekir.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen · 1

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    çok lokal ve gereksiz bir öneri üzerinden konuşuyoruz. öneriler asla sorunu çözmüyor. Bu PC firmalarına başvurarak Lazca fontu zorunlu kılarsın, telefon şirketlerini de kez. Daha bir kaç sene öncesine kadar bir çok telefonda SMS de Türkçe karakterler bile desteklemiyoydu. Bu işler çalışmak ile olur. İmkanın yok ise İngilizce alfabesine geçsinler tüm dünyada kullanılıyor.
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Selma Kociva
    Ramanzan, yazdıkların çok doğru. Lokal dediğin öneri kimi arkadaşlarımızı meşgul ediyor. Konuşmakta paylaşmakta ve tartışmaktan geri durmak olmaz. Yeterki tartışmanın ve düşünce alışverisinin önü kesilmesin.
    47 dakika önce · Beğen · 1

    Selma Kociva
    Bize ters ve anlamsız da gelse, bu Alfabeyi doğru bulan arkadaşlarımız bir sorundan yola çıkıyorlar. Ancak teknik sorun her zaman olacak, Lazların Kültüre ve Yazı Diline aktaracak bir birikimi yok ki teknik sorunları çözecek girişimler olsun. Kültüre değer veren Lazların inkanı yok, maddi imkanı olan Lazların Kültüre değer verdiği yok.
    42 dakika önce · Beğen

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    En pahalı dokunmatik hatta dokunmadan da kullanılan telefon ve tabletlerde Türkçe klavye yok. Türkçe klavye yok diye Türkçe klavye uygulamaları geliştirildi ve herkes sorunsuz kullanıyor. Kimse bu pahalı elektronik makinelerde Türkçe yazılmıyor diye Tü...Daha Fazlasını Gör
    39 dakika önce · Beğen

    Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi
    öneri ye açık olunur da bu pek öneri değil bence. Bu kendi taslaklarını başkalarına kabul ettirmek girişimidir. "Laz aktivistler kabul ettiler" dediklerine göre belli ki etmeyenleri adamdan saymıyorlar. Bu işleri de gizli kapaklı yapıyorlar. Bir Laz ol...Daha Fazlasını Gör
    35 dakika önce · Düzenlendi · Beğen

    Kâmil Aksoylu Toroci
    Dostlar, alfabe konusu kişisel tercihle geçiştirilecek bir sorun değil. Hiç kimsenin oldu bittiye getirme hakkı yoktur. Bu iş uzmanlık işidir. Ben bu konuda fikirlerimi söyledim ama bu işi uzmanların tartışmasından yanayım. Ramazan Bey'in söyledikleri bana da mantıklı geliyor. Klavye yok diye alfabe değişmez. Artık yeni telefonların klavyesinde bile şapkalı harfler mevcuttur. Ayrıca basın yayın için hiç bir sorun yoktur. Ama yine de eğer alfabede değişiklik yapılacaksa elbette ki olabilir ama bu geriye dönüş olmamalı. Kolaycılığa kaçmamalı. Dahası başta söylediğim gibi dil uzmanları yapmalı. Alfabe bir dil için en önemli duruştur.
    21 dakika önce · Beğenmekten Vazgeç · 1

    Ahmet Yazıcı
    türk alfabesi belki de en çok değişim geçiren alfabedir şimdi bile yeni harfler eklemeye çalışıyorlar
    6 dakika önce · Beğen
    Selma Kociva

    YanıtlaSil

  6. Ramazan Kosanoğlu Ǩlemurişi

    Bunu söylemeden geçemeyeceğim affınıza sığınıyorum. Aslında bu öneri kendi içinde doğru bulanlar var. Öneride matematiksel bir bağ var. K ile H ağızda çarpışında matematiksel olarak K' oluyor. "KHİRKHİTHİ" ise bilinmeyen denklemler için son derece iyi bir örnek:)
    yaklaşık bir saat önce · Beğen

    Erol Kant

    Oropeli Selma abula, nç'arask'ani toli upatxumeri goloviyoni zadeti mom3'ondu. Na goruman mutxa perpu dva3'onenan mara hişo varon , curoni boncapete nç'arasi naturali nenape dik'ayiben do xoxolist'eri gunz'unen zit'ape. Vorsi viduşunat goşaşeri mo viyat, iri haşo bgorumt deyi lak'idepe didi ar m3udon. Vorsi guriten doskudi.
    yaklaşık bir saat önce, mobil ile · Beğen

    Selma Kociva

    Lazuri Nena na dvogurams Muelimi şk'uni Eroli Cuma, na nç'aripe xeleberi kogolobiyoni, ham inva seri Almanis. Ham na golobit'oçamt 3'ana didi dulyape divu Lazuri şeni, hebet'e mebisinapaten, ora moxt'as bişk'idaten, İri ar nenate dip'aramit'uk'o him ora dobğurit, gzamşinepe şk'imi, Ham Alfabeşi mesinapu umeşonu dido peleri diyu şk'uni şeni, xela do k'aobaten,

    26 dakika önce · Düzenlendi · Beğen
    Selma Kociva

    YanıtlaSil
  7. Almanya' daki arkadaslarimla beraber(LAZEBURA BIRLIGI) 1984 senesinden beri calisip, ana dilimizin ve kültürümüzün kaybolma tehlikesi ile karsi karsiya kaldigini insanlarimiza anltmak icin cok zorluklara gögüs gererek calistik. Türkiye' ye resimli ALFABEYI gizlice götürüp dagittik. Daha önceden beri cok uzun calismalardan sonra simdiki hali ile gururumuz olan ALBONEskuni ortaya cikmistir. Laz dostu sayin Wolfgang Feuerstein ve Köln Üniversitesinde Dilbilimciler tarafindan yapilan calismalardan sonra simdiki halini almistir. Uzman kisilerin toplanip ifade edilen sorunlar görüsülmedikce öyle basitten önerilip hemen yazmakla degisim gerceklestirilemez. Bu sorun bu kadar kitaplar yazildiktan, okullarda okutulmaya baslanildiktan sonra cok itina ile görüsülmeli.
    Selma kardesimin fikirlerine aynen katiliyorum.

    YanıtlaSil
  8. Selma'cigim cogunluga uymak zorunda degiliz. Bunun disinda yaptigin aciklamalarin hepsine katiliyorum.

    YanıtlaSil